Bir iPhone sahibi olmak istiyorsunuz ya da mevcut iPhone’unuzu üst modellerinden biri ile değiştirmek istiyorsunuz. Ancak bütçeniz kısıtlı olduğundan mecburen ikinci el iPhone almak durumundasınız. O zaman bu yazımızı okumadan harekete geçmeyin.
Malum iPhone fiyatları el yakıyor. Kısıtlı bütçemiz ile ancak ikinci el iPhone ‘a yetiyor. Bu çok tabii bir durum. Hatta ikinci el iphone da olsa aynı ürünü çok daha ucuza satın almak bize göre oldukça makul.
İkinci el bir iPhone almak zaman zaman beraberinde sorunlar getirebiliyor. Karşılaşabileceğiniz bu durumlarla alakalı olarak bir kılavuz hazırladık. Bunları uyguladığınız takdirde çoğunlukla sorun yaşamadan yeni cihazınıza kavuşabilirsiniz.
1.Garanti Durumu
Cihazınızın garanti durumunu öğrenmek için tabii ki ilk aşamada fatura istenmelidir. Tüm iPhone’lar, fatura üzerinde yazan tarihten itibaren 2 yıl garanti altındadır. Eğer fatura yoksa üzülmeyin Apple garanti durumunu sorgulamak üzere bizlere yardımcı oluyor.
https://checkcoverage.apple.com/tr/tr/
Yukarıdaki adrese giderek cihaza ait seri numarasını girdikten sonra cihazın ne kadar garantisi olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu aşamada tavsiyemiz fatura olsa dahi burayı kontrol edin. Apple teknik servisleri faturanız olmadan da cihazları kabul ediyorlar.
2. IMEI KONTROLÜ
Çok önemli olan bu adımda öncelikle cihazın imei numarasını karşılaştırmamız gereken bazı yerler var. Buralarda bulduğunuz tüm imei numaraları mutlaka aynı olmalı. Aksi takdirde bir şeyler yanlış demektir.
- Cihaz yazılımında görünen imei kodu; Arama ekranında *#06# tuşlayarak ulaşabilirsiniz. Bu şekilde 15 haneli imei koduna ulaşabilirsiniz.
- Cihazı üzerinde yazan imei kodu; Bu kod cihazınızın arkasında olabileceği gibi sim yuvasında da olabilir.
- Faturada yazan imei kodu; Her cihazın faturasında imei kodu yazılı olması yasal bir zorunluluktur.
- Kutu üzerinde ki imei kodu; Eğer cihazınızla birlikte kutusunu da alıyorsanız barkodlu kısımda bulabilirsiniz
3. CİHAZIN KAYIT DURUMU
Ülkemizde BTK kaydı olmayan cihazlar 4 ayını doldurduktan sonra kullanılamıyor. Bu süreç içerisinde olan ve BTK kaydı yapılmamış bir cihazı satın alırsanız maalesef mağdur olursunuz. Kayıt durumunu kontrol etmek için BTK sayfasını ziyaret etmemiz gerekiyor.
https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama
Bu adresten cihazın kayıtlı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca cihazın marka modelini de görebilirsiniz. Eğer marka model tutmuyorsa almak üzere olduğunuz cihazın imei numarası değiştirilmiş demektir. Bu cihazlardan da kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca eğer çalıntı kaydı var ise o da bu ekranda çıkacaktır.
Cihazın Türkiye için üretildiğini anlamak için Ayarlar/Genel/Hakkına kısmında model kodunu buluyoruz. Eğer bu kod “TU” ibaresi ile bitiyorsa cihaz Türkiye cihazı demektir. Bu durumda cihaz zaten distribütör tarafından kayıt edilmiştir.
4. CİHAZIN GENEL KONTROLÜ
Almak üzere olduğunuz yeni iPhone’un tamamen çalışır durumda olduğundan emin olmamız gerekiyor. Bunun için cihazı genel bir teste tabi tutuyoruz. Aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz;
Pil ömrünü öğrenmek için “Battery Life” uygulamasını yükleyin. Uygulamayı çalıştırdığınızda %70 ve üzeri görünüyorsa sorun yok demektir.
Şarj olup olmadığını öğrenmek için cihazı şarja takın. Böylece hem şarj seti hem de cihazın şarj olup olmadığını test edebilirsiniz. En azından 7-10 dakika içinde 5 birim şarj oluyorsa normal diyebiliriz.
Wireless, Bluetooth, Gps, Şebeke alıcılarını kontrol edin. Başka sağlam bir cihazla karşılaştırın. En az aynı sayıda bağlantı bulursa problem yok demektir. Gps için haritayı açın. Tam konumunuzu bulması gerekiyor. Operatör aynı olmak kaydı ile şebeke sinyali için de diğer cihazı referans olarak kullanabilirsiniz.
Tuşları kontrol edin. Ses tuşları, açma kapama ve titreşim tuşunun çalışıp çalışmadığını deneyin. Eğer iPhone 5S ve üzeri bir cihaz alıyorsan Home tuşu(ekranın altındaki) için denememiz gerek bir diğer önemli şey parmak izi sensörüdür (Touch ID). Bunun için Ayarlar/Touch ID/Parmak İzi Ekle bölümüne giriş yaptığımızda hatasız bir şekilde parmağımızı tanıtabilmemiz gerekiyor. Unutmayın! parmak izi sensörü tamiri mümkün değildir. Cihazın değerine direk etki eden bir faktördür. Buna razı olacaksanız mutlaka fiyatı uygun olmalı
Şimdi bir arama gerçekleştirerek bir kaç şeyi birden test etmiş olacağız. Ardından görüşme başladığında karşı tarafın sizi, sizin ise karşı tarafı net bir şekilde duymanız gerekiyor. Cihazı kulağınıza yaklaştırdığınızda ekranın kararması gerekiyor. Bir de karşı tarafın aramasını isteyin bu sırada zil sesi de test edilmiş olur.
Kameraları kontrol edin. Ön ve arka kameranın yeterince net olması gerekiyor. Ayrıca yakın ve uzak nesnelere odaklanabiliyor mu bunu kontrol edin.
Ekran dokunmatiği de önemli bir konudur. Uygulama ikonlarından birini ekranda gezdirmeyi deneyin. Takılma olmuyorsa sorun yok demektir.
Sim kart yuvasının içinde bir etiket olmalı. Bu etiketin rengi beyaz ise sorun yoktur. Ancak kırmızı ise sıvı temas olmuş demektir. Sıvı temaslı cihazların ne zaman nerede sorun çıkaracağı belli olmaz. O yüzden uzak durun.
Son olarak cihazın ezik ve çizik durumunu da gözden geçirin. Burada tamamen sizin tercihiniz önemli. Eğer bol çizikli bir cihaz içinize siniyorsa fiyatta indirim istemeniz doğal bir seçenek olacaktır.
5. iCLOUD KONTROLÜ
Cihazda asla atlamamanız gereken bir kontrol. iCloud şifresi unutulan bir iPhone, neredeyse hiç bir işe yaramaz. Ayarlar’a girdiğinizde en üst kısımda Apple kimliği bölümünü görürsünüz. Buraya giriş yaptıktan sonra iCloud yazan yere dokunun. Bu bölümde “iPhone’umu Bul” eğer açık konumda ise cihaz sahibinden kapatmasını isteyin. Kapalı ise cihazı normal bir şekilde sıfırlayabilirsiniz.
6.iKiNCi EL iPHONE NEREDEN ALINIR?
Bu net olarak cevap verilebilecek bir soru değil. Ancak yeri belli olan güvenilir birinden almanız faydanıza olacaktır. Bununla birlikte sahibinden.com, letgo gibi ikinci el ürün bulunan yerlerden temin edebilirsiniz. Bu mecralarda cihazın aşağı yukarı piyasa fiyatını da öğrenebilirsiniz. Buralardan kargo ile alım yapmanızı kesinlikle önermem. Cihazı mutlaka görerek ve kontrol ederek almalısınız. Bu da ancak yüz yüze alışveriş ile mümkün olur.
Yazı biraz uzun oldu ancak bu testleri yapmak gerçekten o kadar da uzun sürmüyor. Yardımcı olabildiysek mutlu oluruz. Teknik konular için bizi aramaktan lütfen çekinmeyin.
[ratings]