IMEI KAYIT HAKKINDA BILMENIZ GEREKENLER
Başka ülkede var mı bilemiyoruz. Ancak bizim ülkemizde cep telefonu kaçakçılığın önüne geçmek için uygulanan bir kural var. Yurt dışından aldığınız telefonu Türkiye’de uzun yıllar kullanmak istiyorsanız Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından imei kayıt altına alınması gerekiyor.
Maalesef bu kayıt işlemini yapabilmek için devlet bizden vergi dairesine ödeme yapmamızı istiyor. Bu ücret 2018 için 170,70 TL olarak belirlenmiş ve her sene zamlanıyor.
Yurt dışından gelen telefonunuzu kayıt ettirmek istediğinizde paranız olması yetmiyor. Ayrıca yurt dışından yeni giriş yapmış olmalısınız. Son 4 ay içerisinden yurda giriş yapan her vatandaşımız bu haktan faydalanabiliyor. Yani bu demek oluyor ki yurda girişinizden itibaren cihazınızı kaydettirmek için 4 ay süreniz var. Ama burada dikkat edeceğiniz diğer bir husus, bu pasaport üzerinde 2 yıl öncesine kadar başka bir kayıt yapılmamış olması gerekiyor. Bu aşamada bir hususu daha örnekleyerek açıklamak isteriz. Pasaport kaydı için takvim yılı baz alınıyor. Yani ay ve gün kısmına bakılmıyor. Mesela 31 Aralık 2018de bir kayıt yaptırdınız diyelim. Bir daha ki cihazınızı 01.01.2019 da yapabilirsiniz. Böylece neredeyse bir yılda iki kayıt yaptırmış olursunuz.
Pasaport gerektirmeyen ülkelerden ( Gürcistan ve Kıbrıs) giriş yaptıysanız da aynı şartlarla kayıt hakkına sahipsiniz demektir.
Son olarak yurt dışından Türkiye’ye gelen bir cihazı 120 gün, yani 4 ay süre ile kayıt yaptırmadan kullanabilirsiniz. Bu süre sonunda kayıt yaptırmamışsanız bu kayıt yapılana kadar telefonunuz Türkiye’de çalışmayacaktır.
IMEI KAYIT NASIL YAPILIR
Kayıt yaptırmadan önce ödeme yapmanız gerekiyor. Bu ödemeyi banka kanalı ile yapabilirsiniz. Bankaya telefon kaydı yapmak istediğinizi söylemeniz yeterli olacaktır. Hemen hemen bütün bankalar bu ödemeyi alıyor. Ayrıca kayıt esnasında kredi kartınızı da kullanabilirsiniz. Yalnız kredi kartı ve pasaport sahibi aynı kişiye ait olmalı. Yoksa sistem kabul etmiyor.
Pasaport yada kimliğinizle birlikte ve E-Devlet sistemine aşağıdaki linkten giriş yapıp “IMEI Kaydet”e tıkladıktan sonra ekrandaki yönergeleri takip ederek kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz. Telefonunuzun IMEI numarasına, arama ekranından *#06# yazarak ulaşabilirsiniz.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
KLON IMEI DURUMU
Ayrıca imei numaranızı kayıt ettirmeden, illegal yollarla da cihazınızı kullanabilirsiniz ki biz bunu uygulamıyoruz ve asla tavsiye etmiyoruz.
Bu da demek oluyor ki bir IMEI numarası bir telefona kayıt edilebiliyorsa size ait olan bir IMEI numarası da başka bir cihaza yazılabilir. Böyle bir durumda maalesef sizin cihazınız devre dışı kalacaktır. Buna karşılık BTK hakkınızı çokta korumuyor. Cihazın sizin olduğunu faturayla kanıtlamanızı istiyor. Kanıtlayabilseniz bile cihazınızın yalnızca bir sim kart ile çalışmasına izin veriliyor. Bunun için cihaz ile ilgini distribütörün yetkili servisine başvurmanız gerekiyor. Servis ücretsiz olarak cihazın sizin adınıza açılması için BTK ya bilgilerinizi gönderiyor ve cihazınız artık sadece sizin hattınızla çalışıyor. Tabi artık istediğinizde cihazınızı ikinci olarak satamıyor veya birine kullanması için veremiyorsunuz. Ya da en basitinden operatörünüzü bile değiştiremiyorsunuz. Bütün bunlar için bizzat servise gitmeniz gerekiyor.
Eğer faturanız yoksa önünüzde bir kaç yol görünüyor. Cihazınızı yedek parça olarak bir servise bırakabilirsiniz, bir küçüğünüze oyuncak olması için verebilirsiniz, imkanınız var ise yurt dışında satmayı deneyebilirsiniz. Ya da en son çare olarak illegal yol olan IMEI yazdırma işine girebilirsiniz. Biz tabii ki bu son yöntemi tavsiye etmiyoruz.
Sormak istedikleriniz olursa sağ alt köşedeki canlı sohbet butonundan, 536 937 00 00 whatsapp hattımızdan, soner@cepciniz.com‘dan yada bu yazının altına yorum bırakarak bize ulaşabilirsiniz. Elimizden geldiği kadar yardımcı olacağımızdan endişeniz olmasın.